Čiščenje zobnega kamna zelo pomaga 

Vam krvavijo dlesni? Imate težave z obarvanostjo zob? Ali pa imate na zobeh veliko oblog, ki jih ni mogoče odstraniti z zobno ščetko? Potem vam lahko pomaga čiščenje zobnega kamna. Gre namreč za postopek, pri katerem se iz zob odstranijo vse trdovratne zobne obloge, s čimer se poskrbi za to, da bodo zobje bolj gladki in se bo nanje hrana manj prijemala, hkrati pa lahko na tak način zmanjšamo tudi težave z dlesnimi. 

Le ščetkanje zob ni dovolj 

Čiščenje zobnega kamna je zelo pomembno, saj z njim lahko poskrbite za lepše zobe. Četudi si te redno ščetkane in zanje dobro skrbite vsak dan, pa to nikakor ni dovolj za odstranjevanje vseh oblog iz njih. Redna in skrbna ustna higiena je vsekakor bistvenega pomena, a poleg tega je nujno treba redno obiskovati tudi zobozdravnika. To ni pomembno le zaradi tega, da zobozdravnik poskrbi za morebitne težave z zobmi, zamenja ali naredi kakšno plombo oziroma kaj podobnega, ampak so pomembni tudi preventivni ukrepi, med katere zagotovo spada tudi čiščenje zobnega kamna. Za to je treba redno skrbeti, saj: 

  • s tem postopkom lahko odstranimo tudi trdovratne zobne obloge, 
  • s tem lahko preprečimo težave z vnetjem in s krvavitvijo dlesni, 
  • s tem lahko preprečimo nastanek peridontitisa in paradontoze. 

Čiščenje zobnega kamna je potrebno enkrat ali dvakrat letno 

odstranjevanje zobnega kamna

Zobozdravniki priporočajo, da se čiščenje zobnega kamna opravi vsaj enkrat ali dvakrat letno. Pri nekaterih ljudeh pa je treba ta postopek opraviti celo bolj pogosto, saj so nekateri posamezniki bolj nagnjeni k nastajanju zobnega kamna. V primeru, da že dolgo niste poskrbeli za to ali pa še sploh nikoli niste bili deležni takšnega postopka, potem je čas, da se odločite za to in tako še bolje poskrbite za svoje zobe.  

V primeru, da vam dlesni pogosto krvavijo ali pa imate te velikokrat vnete, potem pa o tem velja razmisliti še bolj, saj tako lahko odpravite vzrok, zaradi katerega sploh prihaja do vaših težav. O tem zato vsekakor velja povprašati vašega zobozdravnika, če ta takšnega postopka ne izvaja, pa se lahko čiščenje opravi tudi pri drugem zobozdravniku ali ustnem higieniku. Pomembno je, da izberete takšnega, ki za to lahko poskrbi temeljito in strokovno, dobro pa je, če vas pri tem poduči tudi o pravilni ustni higieni, ki vam bo pomagala, da bo na vaših zobeh nastajalo manj oblog in manj zobnega kamna.