Kako deluje RGGC test in ali je res učinkovit?

RGGC test je namenjen ugotavljanju, ali so v telesu prisotne rakave celice, torej gre za testiranje, ki je namenjeno zgodnjemu odkrivanju raka. Gre za relativno novo metodo, katere učinkovitost in nameni uporabe se še preiskujejo, dejstvo pa je, da bo v prihodnosti zagotovo možno vedno bolj natančno ugotavljati prisotnost raka, še preden se ta pojavi v obliki jasno izraženih simptomov. To pomeni, da bo v prihodnosti

Diagnostični testi za zgodnje odkrivanje raka

RGGC test je le eden od načinov testiranja za zgodnje odkrivanje raka. Poleg njena obstaja več diagnostičnih testov, ki se uporabljajo za ta namen in so že uveljavljeni, saj so v uporabi že dolgo vrsto let. Načeloma so vsi ti testi vezani na specifično vrsto raka in torej z njimi ni možno diagnosticirati kar katere koli vrste raka, ampak samo eno vrsto. Uporabljajo se lahko preventivno ali ob sumu na pojav bolezni oziroma ob značilnih simptomih. Tako se:

  • za odkrivanje raka dojk uporablja mamografija,
  • za odkrivanje raka črevesja kolonoskopija,
  • za odkrivanje raka prostate preiskava PSA,
  • za odkrivanje raka materničnega vratu pa PAP test.

Vsa omenjena testiranja so zelo učinkovita in lahko odkrijejo raka tudi v zgodnji fazi, zato jih je pomembno izvajati. V Sloveniji je za njihovo izvajanje dobro poskrbljeno, saj se večina med njimi izvaja tudi preventivno v okviru javnega zdravstva oziroma v okviru tako imenovanih presejalnih programov.

Novi pristopi k diagnosticiranju raka

rggc test za zgodnje odkrivanje raka

Za razliko od zgoraj naštetih testov RGGC test omogoča diagnosticiranje rakavih celic ne glede na vrsto raka, torej je njegova uporaba bolj univerzalna. Pri tem je treba sicer vedeti, da RGGC test ni le eden, ampak jih obstaja več vrst, vsak med njimi pa ima specifičen namene uporabe in daje specifične rezultate. S takšnim testiranjem je možno pokazati prisotnost rakavih celic v telesu, pri čemer je učinkovitost takšnega testiranja odvisna od številnih dejavnikov, med katerimi je tudi to, za kakšno vrsto testiranja gre in kdo ga izvaja ter na kakšen način. Zaradi tega se je pred odločitvijo za takšno testiranje pametno posvetovati s svojim osebnim zdravnikom oziroma skrbno preveriti izvajalca testiranja, da bo res vse opravljeno tako, kot je treba.