Menopavza označuje konec ženskega reproduktivnega obdobja

menopavza

Menopavza je prenehanje menstrualnih krvavitev in označuje konec ženskega reproduktivnega obdobja. Navadno se pojavi po 50. letu starosti. Povprečna starost žensk je nekje 52 let. Lahko pa takšno stanje pri ženski nastopi že prej. To imenujemo naravna prezgodnja menopavza ali pa je posledica bolezni in operacij.

Sicer pa se termin oziroma izraz menopavza uporablja za celotno obdobje, ki ga narekuje oziroma napoveduje tako imenovana perimenopavza. To je tudi čas po menstrualnih krvavitvah ali po postmenopavzi.

Trajanje menopavze

Zaradi daljše življenjske starosti žensk se obdobje menopavze podaljšuje. V tem hipu je povprečna življenjska doba žensk 82 let. To je seveda precej več kot pa v primerjavi z nekaj desetletij nazaj. Kakovost življenja v tretjem starostnem obdobju posledično postaja vse pomembnejša. Ker je značilno dosti večje zavedanje o zdravem načinu življenja, lahko svoje življenje precej bolje nadzorujemo pa tudi živimo boljše.

Menopavza seveda s seboj prinaša številne opozorilne znake. To so na primer:

  • nočno znojenje,
  • vrtoglavice,
  • glavoboli,
  • utrujenost,
  • nespečnost,
  • motnje koncentracije in pozabljivost,
  • nespecifične bolečine v sklepih ter mišicah,
  • razdražljivost,
  • navali vročine,
  • depresivno razpoloženje ali nihanje razpoloženja.

Samopomoč ženske v času menopavze

menopavza - težave

Seveda si ženske v času menopavze lahko v veliki meri pomagajo kar same. Predvsem je dobrodošla zdrava pa tudi nadvse uravnotežena prehrana, brez izpuščanja obrokov. Ključna je tudi dovolj dobra prebava oziroma dovolj učinkovito odvajanje blata – vsaj enkrat na dan. Zaprtje namreč lahko hitro sproži navale vročine.

Samopomoč v času menopavze mora obvezno vključevati tudi primerno hidracijo, torej zadostno pitje vode – najmanj 1,5 litra na dan. To učinkovito preprečuje izsušitve in ublaži navale vročine. Ključ do boljšega počutja je tudi redna telesna aktivnost. Dovolj je na primer že samo polurna hoja, in to enkrat na dan. Ne nazadnje pa je sila pomembno tudi dovolj učinkovito obvladovanje stresa. Ravno stres namreč povzroča izločanje snovi, ki še bolj pospešujejo navale vročine.

Naravna zdravila za menopavzo

Menopavza je lahko mnogo bolj znosna, če ženska v tem obdobju svojega življenja poseže tudi po nekaterih naravnih zdravilih. Za ta čas tudi strokovnjaki priporočajo dodajanje nekaterih naravnih prehranskih dopolnil. To so na primer super omega 3, ki spodbujajo tvorbo hormonov.

Dobrodošel je tudi Vitrex, in sicer dve tableti na dan. Ta namreč na naravni način poskrbi za podporo ter optimalno delovanje celotnega endokrinega sistema. Seveda pa je ob tem nujna tudi sprememba prehrane, kar smo pravzaprav že omenili.