Vitamin D3 za močne kosti

vitamin D3

Kako poskrbeti za močne kosti in zakaj so te sploh pomembne? Že od otroštva so vam morda starši in babice govorili, da morate v ta namen piti veliko mleka in uživati veliko mlečnih izdelkov, saj je za kosti pomemben predvsem kalcij. A v resnici ta za njihovo trdnost in moč ne zadostuje, ampak je zanju pomemben tudi vitamin D3 ali sončni vitamin, ki ga naše telo lahko dobi predvsem s pomočjo sonca, prehrane ali s pomočjo prehranskega dodatka.

Močne kosti od rojstva do starosti

Za močne kosti lahko veliko naredimo že s tem, da dojenčku dodajamo vitamin D3. Že nekaj desetletij nazaj so namreč raziskovalci ugotovili, kako pomembno je to za njihov pravilen razvoj ter močne kosti. Zaradi tega ga v obliki kapljic dodajo že novorojenčkom takoj po rojstvu, nato pa ga dojenčki jemljejo še vsaj do 1. leta starosti, čeprav raziskave kažejo, da ga je najbolje jemati še po tem. V bistvu je za zdrav razvoj kosti in za to, da te ostanejo močne in z njimi nima težav, pomembno, da ga ima naše telo na voljo dovolj prav celo življenje – od rojstva do starosti. S tem lahko poskrbimo za:

  • zdrave in močne kosti,
  • večjo gostoto kosti,
  • preprečevanje nekaterim boleznim kosti,
  • bolj močne zobe,
  • zdrav razvoj otroka,
  • preprečevanje osteoporoze in drugih kostnih bolezni v starosti.

Vitamin D3 in preprečevanje osteoporoze

Vitamin d3+k2

Starejšim oz. vsem, ki imajo težave s kostmi oziroma z osteoporozo, zdravniki priporočajo, da vsakodnevno jemljejo vitamin D3. Ta vsekakor lahko pomaga v takšnih primerih, še bolj pa je učinkovit, če se ga jemlje že pred tem. Torej ga je najbolje jemati preventivno. Še več: nekatere raziskave kažejo, da na preprečevanje osteoporoze v starosti najbolj vpliva njegovo jemanje v otroštvu.

Takrat se namreč kosti šele razvijajo, zato lahko najbolj vplivamo na to, kako močne in zdrave bodo. Zato je res pomembno, da mladi starši sledijo smernicam in dojenčkom dodajajo vitamin D3 v obliki kapljic, prav tako pa je pomembno, da se s svojim pediatrom posvetujejo tudi o tem, do kdaj ga je smiselno dodajati otroku in kakšen dodatek izbrati, saj je na tržišču na voljo več različnih. Prav tako pa je z jemanjem smiselno nadaljevati tudi v odrasli dobi oziroma na starost, sploh če imate težave s kostmi, ki bi jih radi omilili.